Jak postavit model rakety s palivem na bázi cukru

Modely raket, které létají pouze vlivem reaktivní sily raketového motoru a ne díky vztlaku křídel.
Odpovědět
LEON
Mazák

Jak postavit model rakety s palivem na bázi cukru

Příspěvek od LEON »

Za mého mládí (ano, už je to opradu dávno) byla poměrně hodně populární domácí výroba modelářských raketových motorků. (Zdravím kolegu MilanaDůchodce, který jich za svůj život postavil bezpočet ;) ). Komerčně prodávané motorky nebyly tolik dostupné jako dnes a ne všichni jsme dostávali dostatečně vysoké kapesné, abychom si je mohli dovolit častěji kupovat. Existovalo proto několik celkem úspěšných a bezpečných metod domácí výroby raketových modelářských motorků. Například s palivem na bázi cukru:

Návodů na výrobu "cukrových" modelářských motorků nalezneme na internetu velké množství.

...a že se dá s tímto druhem raketových motorků na bázi cukru postavit opravdu výkonná raketa, o tom žádná :lol:

Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Mazák

Re: Jak postavit model rakety s palivem na bázi cukru

Příspěvek od REX »

Hele ty mě provokuješ :lol: :lol: :lol:
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

LEON
Mazák

Příspěvek od LEON »

Mně Milan každou chvíli vypráví, jak od mládí postavil stovky motorků a jak to bylo dřív úplně běžné a v podstatě fakt bezpečné, že mi to nedalo a rád bych tu v naší raketové části fóra nejraději vytvořil nějakou sekci pro podobnou DIY výrobu 8-)
Pro FPV Air Combat se hledají hráči z řad FPV modelářů. Přidejte se i vy na MAPU CZ/SK PILOTŮ, pokud máte o tuto adrenalinovou disciplínu zájem, i pokud stavbu svého prvního Combat modelu teprve zvažujete 8-) (Pro přidání pište SEM)

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Jo, to by bylo fajn.... Třeba se o tomu někdy odhodlám 8-)
Ale zatím je pro mě jednodušší kupovat ( i za tu nesmyslnou cenu)

BeneFitmodel
Zkušený

Příspěvek od BeneFitmodel »

Zajímám se v poslední době o házedla, vystřelovadla a vůbec malé modely pro děti, přitom jsem narazil na plánky raket, raketoplánů a modely letadel s malým raketovým motorem.
Nejvíc takových modelů na raketové motory Jetex a plánků ke stažení zdarma je asi zde:
https://www.archivesite.jetex.org/scrip ... -plans.php

Zaujalo mne to a řekl si, tohle bude i pro dnešní děti pecka. Jen do chvíle, než jsem zjistil kolik takový raketový motůrek stojí... :roll: :o :shock: :twisted:
To se někdo strachy po...l a vymyslel ty ceny?
Existuje na to jakékoliv jiné smysluplné vysvětlení?!

Pak už chápu v tomhle vlákně snahy o DIY výrobu modelářských raketových motorů a rovněž v dalších navazujících:
- DIY raketové palníky
- DIY trysky pro raketové modelářské motory
Případně další zde viewforum.php?f=77
kde je popsaná výroba potřebných věcí pro raketové modeláře.
Kostka stěží vysvětlí úsečce a už vůbec ne bodu, že existují i jiné dimenze života, než jsou v tom jejich ... ;-)

LEON
Mazák

Příspěvek od LEON »

Ty ceny raketových motorků jsou opravdu nesmyslně přepálený. Za komančů jsme si raketové motorky vyráběli proto, protože tenkrát nic takového běžně dostupného v obchodech nebylo a dnes si je lidé vyrábějí zase, protože ty komerční stojí ranec, obzvláště ty větší.
Však Rex může potvrdit, kolik by stálo prolítané odpoledne s jeho raketovým Kometem.

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

Prolétané odpoledne s raketovým Kometem by stálo majlant!!

Já jsem v jednom dni udělat maximálně 4-5 letů, obvykle však jen 2-3 jen tak pro radost, nebo někomu na ukázku. Ale zjednodušeně řečeno, co let, to 100kč, je to však o chlup méně, s lehkými modely a méně výkonnými motory o dost méně...

Ale i tak je to hodně, samozřejmě. Ale beru to jako koníček, kdybych chtěl šetřit, tak si třeba čtu knížky z knihovny :lol:

LEON
Mazák

Příspěvek od LEON »

Tak samozřejmě že modelařina je obecně nákladný koníček, ale když člověk srovná cenu startů modelů s raketovým motorem a cenu za nabití baterek v elektroletu, je to opravdu nepoměr :) Provětrat občas Kometa na dva tři starty, to člověka opravdu nezrujnuje, ale kdyby se někdo chtěl raketovýma modelama zabývat naplno a létat pravidelně pouze s nimi, tak pak už bych tu úsporu za DIY raketové motorky viděl jako obrovskou, když by jich člověk za rok vylítal několik kýblů ;)

REX
Mazák

Příspěvek od REX »

No kdybych létal jenom raketové modely, tak to by byla jiná, to bych si motory už určitě vyráběl doma sám!

Odpovědět

Zpět na „Rakety“