Však právě proto. Tady je čistý papír a každého zkušeného modeláře uvítáme. Bublinky jsou výdobytek dnešní doby. Všechno podléhá modernizaci a lidi jsou líní. Raději si vše koupí a hotovo. Kdyby věděli jaká je výrobní cena takových modelů, tak by o tom popřemýšleli. Určitě znáš veka1. Dělá nádherný kompozitový modely. Srovnáme-li cenu asi 4500,- za Mustanga co dělá s nějakým houboletem, tak je to kvalitně úplně jinde. Ovšem práce co na tom stráví je nesrovnatelně větší. Asi si dokážeš představit, jak dlouho trvá udělat kompletní asi metrový kompozitový éro.aviatik666 píše:No to nevím, na ostatních servrech kromě Akrofora je to už jen o žvanění a z 90% se tam probíraj nesmysly. Kdejakej blb co 3 měsíce lítá s kuličkama si hraje na odborníka a akademicky se snaží diskutovat. Stovky stránek o ničem. Jinak jsem sice přihlášenej do Lipenců, ale v pátek pracovně odjíždím a nevím kdy se vrátím, pokud bych nestihal tak do Lipenců nepojedu a vyrazím do Třebechovic. Snad výjde počasí.
První spalovák
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Re: První spalovák
Vteřiňák je dobrý sluha, ale zlý pán.
Tak dobrý... o bublinkách už to myslím stačilo, tak se zas vraťte k tématu "jaký motor 7ccm pro kolegu"
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Ale copak? Vadí ti to? Ty stejně spalováky nelétáš, tak tě to nemusí zajímat co se tu řeší.zdekar píše:Tak dobrý... o bublinkách už to myslím stačilo, tak se zas vraťte k tématu "jaký motor 7ccm pro kolegu"
1) Zajímá mě to jaký motor je nejlepší... čistě ze zvědavosti.
2) Odbočuje se od tématu a tak ze své pozice koriguju diskuzi
3) Klidně si o bublinkách diskutujte, ale v rámci slušnosti. Výrazy jako EPP píčusi jsou myslím zbytečné.
3) Klidně si o bublinkách diskutujte, ale v rámci slušnosti. Výrazy jako EPP píčusi jsou myslím zbytečné.
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
*1)Tady se ale neřeší jaký motor je nejlepší.zdekar píše:1) Zajímá mě to jaký motor je nejlepší... čistě ze zvědavosti.
*2)O tom mě poučovat nemusíš, navíc to není odbočování, ale spontánní vyjádření pocitů a názorů.
*3)To přiznávám, že bylo přehnané, ale také se obávám, že je to jedinné slovo, které opravdu vyjádří postoj k EPP.
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Abych to vrátil do původních kolejí, tak jsem zkusil dát do kupy ceny a porovnání obou verzí do té Bellancy. To co k tomu doporučují.
Power 46 Outrunner 670ot/V
2230,-
Regulátor Castle Phoenix ICE 75 LITE
2470,-
2x Dualsky Xpower 4000mAh 4S EX
2420,-
CELKEM: 9540,-
Srovnáme-li to se spalovací verzí tak:
Motor 52 A 8,5 ccm ASP
1739,-
Ni-Mh 6/2000 Eneloop
419,-
Palivo 20/80 Fai 5 l Hyper
429,-
CELKEM: 2587,-
Rozdíl je více než markantní. Samozřejmě, že by se dalo sehnat levnější elektroniku (z HC) ale beru to čistě z tuzemska.
Zastávám názor, že elektrika je levnějš pro menší a lehčí letadla. Neříkám, že ta Bellanca je velká a těžká, ale v porovnání s běžnými modely co v mém okolí nejčastějí létá je to obřík.
Power 46 Outrunner 670ot/V
2230,-
Regulátor Castle Phoenix ICE 75 LITE
2470,-
2x Dualsky Xpower 4000mAh 4S EX
2420,-
CELKEM: 9540,-
Srovnáme-li to se spalovací verzí tak:
Motor 52 A 8,5 ccm ASP
1739,-
Ni-Mh 6/2000 Eneloop
419,-
Palivo 20/80 Fai 5 l Hyper
429,-
CELKEM: 2587,-
Rozdíl je více než markantní. Samozřejmě, že by se dalo sehnat levnější elektroniku (z HC) ale beru to čistě z tuzemska.
Zastávám názor, že elektrika je levnějš pro menší a lehčí letadla. Neříkám, že ta Bellanca je velká a těžká, ale v porovnání s běžnými modely co v mém okolí nejčastějí létá je to obřík.
Promiň, že ti do toho zas lezu...
Ještě by to chtělo udělat srovnání z dlouhodobějšího hlediska. Je zde jasně vidět, že pořizovací cena spalovacího pohonu je výrazně nižší... ale druhá část je, jak to vyjde z provozního hlediska? Kolik letů dáš na tu 1 nádrž 5-litrovou?
Baterku 4S 4000mAh budeš nabíjet dejme tomu 1h a spotřebuješ řekněme 100Wh (bude to míň), ale ať se to líp počítá. Cena za 1 kWh je asi 5Kč (je to míň) Takže cena za nabití baterky je zhruba 0,5 Kč.
Samozřejmě baterky nevydrží věčně... dejme tomu 2 roky a pak koupíš novou za 1210,- za tu dobu s ní dáš třeba 200 letů: 1210/200 = 6,- tedy dohromady 6,50 Kč na let v případě že letadlo bude za 2 roky ještě existovat
Tak a teď by mě zajímalo jak to vyjde u toho spalovacího motoru s 8,5ccm? Prostě mě to zajímá jak na tom ten spalovací motor je provozně v porovnání s elektrou.
Ještě by to chtělo udělat srovnání z dlouhodobějšího hlediska. Je zde jasně vidět, že pořizovací cena spalovacího pohonu je výrazně nižší... ale druhá část je, jak to vyjde z provozního hlediska? Kolik letů dáš na tu 1 nádrž 5-litrovou?
Baterku 4S 4000mAh budeš nabíjet dejme tomu 1h a spotřebuješ řekněme 100Wh (bude to míň), ale ať se to líp počítá. Cena za 1 kWh je asi 5Kč (je to míň) Takže cena za nabití baterky je zhruba 0,5 Kč.
Samozřejmě baterky nevydrží věčně... dejme tomu 2 roky a pak koupíš novou za 1210,- za tu dobu s ní dáš třeba 200 letů: 1210/200 = 6,- tedy dohromady 6,50 Kč na let v případě že letadlo bude za 2 roky ještě existovat
Tak a teď by mě zajímalo jak to vyjde u toho spalovacího motoru s 8,5ccm? Prostě mě to zajímá jak na tom ten spalovací motor je provozně v porovnání s elektrou.
- aviatik666
- Zelenáč
Mám trochu obavu, že příjde argumentace možnosti nákupu na HC, oslavné písně na Turnigy atd. To je už obehraná muzika. Na nejmenovaném fóru se už nemůžu proti výrobkům této značky ozvat, mám výstrahu a zřejmě bych dostal BAN. Svým odporem k výrobkům soudruhů z východu jsem známý. Když se chci elektronikou v modelu přiblížit spolehlivosti 100% a koupím servo za 2.000,-, tak jsem vlasně idiot, protože tu samou službu vykoná i sračka s HC za 20 doláčů. Jinak s tím výpočtem máš naprostou pravdu, cca 7.000,- rozdíl jo opravdu dost.
- Karas
- Mazák
- Kontaktovat uživatele:
Tak je jasný, že provoz spalováku je dražší. Ovšem cena elektra je vyšší cca o 7000,- (dejme tomu) Za 7000 koupím 80 L paliva. Předpokládám, že spotřeba 250ml na jeden let. Což je 320 startů. Předpokládám, že budu v průměru létat jeden let týdně. 320/52 týdnu je zhruba 6 let. Ikdyby to bylo dvakrat tydně tak 3 roky by trvalo, než bych se dostal na cenu elektra. Pro mě je jednodušší jedno za 3 měcíe koupit 5L paliva. Není to taková pálka najednou než pak kupovat aku sadu za 2000,-+
Jeden let vyjde asi na 21 kč. Skutečnost samozřejmě může být jiná, předpokládám již zmíněnou spotřebu, ta může být vyšší nebo nižší.
Jeden let vyjde asi na 21 kč. Skutečnost samozřejmě může být jiná, předpokládám již zmíněnou spotřebu, ta může být vyšší nebo nižší.
Samozřejmě možnost nakoupit na HC tu je a pořizovací cena by pak vyšla blízko té ceny spalováku... ale to teď neřeš. S něčím z HC jsem spokojený, s něčím ne... ale řešit HC není cílem této diskuze, takže pryč od toho
Zajímalo by mě kolik litrů paliva dokáže ta 8,5ccm spotřebovat na jeden let s průměrnou nádrží... to je vlastně blbost... tak jinak... jaký objem nádrže zhruba odpovídá té baterce 4S 4000mAh pro srovnatelnou dobu letu při stejném kvedlání s plynem?
Zajímalo by mě kolik litrů paliva dokáže ta 8,5ccm spotřebovat na jeden let s průměrnou nádrží... to je vlastně blbost... tak jinak... jaký objem nádrže zhruba odpovídá té baterce 4S 4000mAh pro srovnatelnou dobu letu při stejném kvedlání s plynem?