Stavba křídla s prohnutou spodní stranou

Odpovědět
LSoft
Nováček

Stavba křídla s prohnutou spodní stranou

Příspěvek od LSoft »

Zdravím!
Prosil bych kolegy modeláře, zda by mi mohli nastínit jaké používají pracovní postupy při stavbě křídla s profilem s prohnutou spodní stranou (myslím klasické konstrukce z žeber a nosníků). Doposud jsem vždycky stavěl křídla s rovnou spodní stranou (E205, Clark Y), ale jak postupovat, když bych chtěl stavět křídlo např. s E387?
Díky všem!

hashpi
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba křídla s prohnutou spodní stranou

Příspěvek od hashpi »

1. U prohnutí profilu dovnitř stačí podložit v místě průhybu lištou o potřebné tloušťce.Většinou u nosníku a pak lehce u odtokovky. Nakresli si profil a na spodek přikresli rovnou čáru (to bude stůl) rozdíl tloušťky mezi profilem a stolovou čarou v místě nosníků a odtokovky budou potřebné tloušťky podložky. Takhle jsem stavil já F3J s profilem E387

2. zbůsob který se dá použít na všechny profily různě prohnuté. Vyrobit si z polystyrenu podle profilu negativní spodek formy, do něj vložit přesně plán, překrýt igelitovou folií a stavět.

3. zbůsob, většinou pro akrobatické modely se souměrným profilem
Obrázek

Pro tebe bude nejlepší, ten první způsob :D

REX
Mazák

Re: Stavba křídla s prohnutou spodní stranou

Příspěvek od REX »

Nevím jestli to bude z fotek dobře vidět, stavím na rovné pracovní desce a v místě prohnutí mám podložené v místech nosníků lištami náležité výšky.
A je to podle tohoto plánku: http://www.mkvo.henrymaxim.cz/pictures/ ... ScoutC.pdf
Akorát v trochu větším.
P2011185.JPG
P2011185.JPG (114.7 KiB) Zobrazeno 2659 x
P2011186.JPG
P2011186.JPG (113.67 KiB) Zobrazeno 2659 x
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho, co dělám...

Odpovědět

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“