EXCELENT vl. konstr.

Puma163
Plodný uživatel

EXCELENT vl. konstr.

Příspěvek od Puma163 »

Nabyvše nějaké zkušenosti se žhavíky přecházím na benzín. Tedy kromě dvou OSmaxů malých kteří šlapou spolehlivě. Získal jsem benzín z křoviňáku 22 ccm za velmi rozumný peníz a tak jsem se k němu rozhodnul postavit letadlo. A protože musí být levné, tak vlastní konstrukce s využitím mě dostupných materiálů. Tedy topolovka 3 mm, kterou tu prodávají 2.5m x 1.2m za 360 korun, nosníků u známého nařezaných na fréze a spojovací trubky duralové získané darem :) Balse se pokusím vyhnout. Letadlo je myšleno jako hornoplošník s nepatrným vzepětím, nižším plošným zatížením, kdy při váze 5 kil by toto mělo být kolem 60g/dm2, ale chci se s váhou dostat ke 4 kilům. Potah bude trup folie na nábytek samolepka, nosné plochy solartex. Tvar letadla je tvar patvar vzniklý přímo na překližce na kterou jsem ho maloval. Šlo hlavně o jednoduchost, předek boční pohled je inspirován piperem a zhranatěn, zadek excelem. Podvozek bude klasika s řiditelným zadním kolečkem nejspíš samostatným servem. Bude li dost sil, dostane klapky (kvůli naučení se je používat) a malou pumovničku na bonbony, případně kapesníkové parašutisty. :D No a budu se modlit, aby na to ta 22 stačila. ::))) Postupně sem budu doplňovat fotky jak stavba pokračuje.
Přílohy
DSC_0015m.jpg
DSC_0015m.jpg (142.58 KiB) Zobrazeno 6260 x
DSC_0006m.jpg
DSC_0006m.jpg (129.49 KiB) Zobrazeno 6260 x
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

zdekar
Zkušený

Re: EXCELENT vl. konstr.

Příspěvek od zdekar »

Tak držím palce, ať to sdárně dotáhneš do pohodovoletového stavu. :)

Puma163
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Dneska jsem dělal výškovku a asi budu muset opustit myšlenku absolutně bezbalsového éra. Směrovka už balsu bude vyžadovat kvůli váze. Jak dám výškovku a směeovku na trup, doplním další fotku :)
Každý modelář se stane pilotem. Pokud se mu to nepodaří, zůstane modelářem navždy. http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1782&amode=

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

vypada perfektne, drzim palce a tesim se na dalši fotky.

PavelN
Plodný uživatel

Příspěvek od PavelN »

Jsem přesvědčený, že balse se nevyhneš a já bych se jí v žádnym případě ani nevyhýbal. Prostě se dostaneš do situace, kdy z váhových důvodů budeš tu balsu muset použít a nebraň se tomu, je to tak v pořádku. Jsem zvědavý jak to bude pokračovat, tak dávej průběžné informace.
Aeronca 10ccm (1,8m), Symfonik V2 (3m), VSO-10 (3m -Fara), VT-116 (3m -Fara), motorový kluzák (2,3m - vlastní konstrukce), L-13 Blaník (3,25m - Fara - stavba)
http://aero1000.rajce.idnes.cz/

Puma163
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

Po odskoku k házedlům ( dělal jsem s mladýma házedlo na jejich první soutěž) (( a jeden byl druhej a druhej byl čtvrtej :) )) přidávám fotku trupu s kormidly :) Váha zatím 1.6 kila. Reálně, ale opravdu reálně to začínám vidět na letovku do 5.5 kila. Pořád ale platí, že možná i míň. Pro jistotu jsem ovšem vytáhnul z podstolu motor z pily 45 ccm zapomenutej a už se na něho chystá unašeč na vrtuli. To pro jistotu, kdyby ten 22 ccm křoviňák nějak nestíhal. :) Dneska jsem začal řešit křídlo pomalinku. Kormidla ty pohyblivé části jsou už komplet balsa. Výškovka má 70 cm
Přílohy
DSC_0003m2.jpg
DSC_0003m2.jpg (131.61 KiB) Zobrazeno 6202 x
DSC_0022m1.jpg
DSC_0022m1.jpg (135.62 KiB) Zobrazeno 6202 x
DSC_0021m1.jpg
DSC_0021m1.jpg (144.41 KiB) Zobrazeno 6202 x

martin104
Plodný uživatel

Příspěvek od martin104 »

Vypadá super jsi šikula ;) ta váha je docela mazec. Když si vezmu co mám za starosti s mustošem než nabere rychlost a ten má 3,2 kg.

Puma163
Plodný uživatel

Příspěvek od Puma163 »

No to mám právě dilema trošku. Mám teď dvě možnosti. Buď budu krotit váhu co to půjde a přijde tam ten křoviňák 22, nebo mu udělám křídlo 2.2m místo původně plánovaných 2m a dám tam tu 45 z pily. Uvidím jak se ten motor vyvrbí. Pokud se povede a pošlape na stojanu hezky tak asi tam dám tu 45. No a křoviňáček bych nechal na další projekt.

frantaletec
Plodný uživatel

Příspěvek od frantaletec »

No,já mám respekt k takhle velkým letadlům.Asi bych si takový nikdy neudělal.O to víc tě obdivuju,že se do toho pouštíš.Zatím éro vypadá velice pěkně,tak držím palce. :D

vitstar
Plodný uživatel

Příspěvek od vitstar »

pokud můžu radit :mrgreen:
tak bych neváhal a šel bych do většího rozpětí. Letové vlastnosti se tím můžou jenom zlepšit a ta 45 s tím dvoumetrem by byla příliš přemotorovaná a hlavně asi i těžká a s tím souvisí plošné zatížení,pádová rychlost a samozřejmě přistávací rychlost. Těch cca 6 kg je celkem akorát, ale samozřelmě záleží na použitém profilu :mrgreen:

Odpovědět

Zpět na „Modely letadel, jejich detaily, plánky a návody“